Kapcsolat

Bodrogközi Múzeumporta
CIGÁND

3973

Cigánd, Fő utca 54.

E-mail:

info@muzeumporta.hu

bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Telefon: +36/20 238 4005; +36/20 519 7200

Web: www.muzeumporta.hu

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumporta

Nyitvatartás

Nyári időszak:

2021. május 1 - től  2021. szeptember 30-ig

Hétfő:                  Zárva

Kedd:                   10 - 16 óra

Szerda:                10 - 16 óra

Csütörtök:           10 - 16 óra

Péntek:                10 - 13 óra

Szombat:             10 - 16 óra

Vasárnap:            10 - 16 óra

BELÉPŐJEGY ÁRAK:

Teljes árú belépőjegy: 1200, - Ft/fő

Diákok (6-26 év között, érvényes diákigazolvány felmutatása mellett): 600,- Ft/fő

Nyugdíjas 62-70 év között: 600 Ft/fő

cigándi lakosok részére 50%-os kedvezmény

Csoportos kedvezmény 15 főtől:

Felnőtt: 1000, - Ft/fő

 6-26 év közötti diákok és 62-70 év közötti nyugdíjas: 500,- Ft/fő

Nagycsaládos (2 szülő + 2 vagy több gyermek): 2800,-  Ft

Sétáló jegy, játszótéri használattal egységesen: 400, -Ft/fő

6 éves kor alatt és 70 éves kor fölött: ingyenes

Fogyatékkal élők (személyenként egy kísérővel): ingyenes

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LÁTOGATÓKAT, HOGY A MÚZEUMPORTA KIÁLLÍTÁSAINAK MEGTEKINTÉSE A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN TÖRTÉNIK, A JEGYPÉNZTÁRNÁL TÖRTÉNT ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN!

Utolsó látogató indítása egy órával zárás előtt!

Jubileumi Bélesfesztivál

2015.09.23.

Jubileumi Bélesfesztivált tartottak Cigándon a Bodrogközi Múzeumportán 2015. szeptember 19-én. Az országos Kulturális Örökség Napja programsorozat keretén belül megvalósult rendezvényen a hagyományos cigándi ételek mellett más, színes programmal várták a szervezők a látogatókat.

Tizedik alkalommal rendezték meg Cigándon a Bélesfesztivál elnevezésű gasztronómiai eseményt 2015. szeptember 19-én. A rendezvénynek a Bodrogközi Múzeumporta adott otthont.
Már hagyományosan az országos Kulturális Örökség Napja programsorozat részeként megtartott eseményre ezúttal is nagyon sokan voltak kíváncsiak. A Múzeumportára érkezők megkóstolhatták a mákos és diós bejglit, a túrós, kapros túrós, káposztás, almás, kásás batyut, aranygaluskát vanília sodóval, melyet „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány önkéntesei készítettek. Krumpli lángost sütöttek a Szociális Szolgáltató Központ dolgozói. A közmunkás kollégák lepcsánkát sütöttek és frissen főzték a szilvalekvárt és a kukoricát. A fellépő vendégek az önkormányzat jóvoltából egy tál gulyáslevessel csillapíthatták éhségüket, melyet az Étkezde szakácsai készítettek. De nem maradhatott le a HÍR védjegyes cigándi apróbéles (lekváros és túrós) és a kásás káposzta sem a kínálatról.
Akik kedvet kaptak egy kis városnézésre, azok lovaskocsin tehettek egy kört a településen.
Folyamatosan látogatható volt az augusztusban átadott Sőregi-ház is, melyre nagyon sokan voltak kíváncsiak a délután folyamán.
Kiegészítő programként kicsik és nagyok egyaránt kézműves foglalkozásokon vehettek részt. Egyebek mellett karkötőt készíthettek, agyagozhattak, kötelet verhettek stb.
A református egyházközösség fiataljaival lufit fújhattak és más egyéb érdekességeket is kipróbálhattak a jelenlévők.
Az egészségügyi sátorban vérnyomásmérésre és vércukorszint ellenőrzésre is leülhettek a látogatók.
A rendezvényt Polyák Teodóra Földbe zárt kincseink – a bodrogközi ásatások tükrében című előadása nyitotta meg, melyen a Pácin-Alharaszt közelében feltárt Árpád kori épületek és edények történetét ismerhették meg az érdeklődök.

A jubileumi programon tiszteletét tette Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Stumpf Attila a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Cigándi Járási Hivatalának vezetője, Kristóf István református lelkipásztor és családja, valamint Cigánd Város képviselő-testületének tagjai, Buda József a Klebersberg Intézmény Fenntartó Központ Cigándi Tankerületének vezetője, a Bodrogköz és a Felvidék településeinek polgármesterei, valamint dr. Hörcsik Richard Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, aki a rendezvény fővédnöke volt.
A fesztiválon köszöntőt mondott Oláh Krisztián, Cigánd Város polgármestere, aki többek között arról is szólt, hogy: „Sok településnek országszerte szinte az egyetlen kiugrási lehetősége abban rejlik, hogy hogyan tudják hitelesen megőrizni,felfedni az általuk örökölt hagyományokat,értékeiket.
Nem kellenek ehhez nagy dolgok, csupán egy kis önkéntesség, elhivatottság, a település iránti kötődés, tisztelet.
De ezeket a dolgokat nem igazán lehet tanulni,ezt be kell szívni magába az embernek gyermek kortól,mert csak az érezheti ennek a csodának a varázsát, aki át is éli.
Úgy gondolom, ezen a területen szerényen kijelenthetem, jó úton járunk, hiszen a cigándi óvoda a Néphagyományőrző Mester Óvoda címet viseli. A kitűnő pedagógusok segítségével, kisgyermek kortól próbáljuk beléjük nevelni a múltunk iránti tisztelet fontosságát! Önök is meggyőződhetnek arról, hogy gyermekeink milyen örömmel,csillogó szemekkel vesznek részt ünnepeinken, és közben talán nem is sejtik, hogy beléjük csempésztünk valamit dalaink ,táncaink,népi játékaink által , amire reméljük később nagyon büszkék lesznek. ”

Polgármester úr köszöntőjét a Magyarország legszebb konyhakertjei program díjkiosztója követte. A „Legszebb konyhakertek” helyi versenyében:
1.helyezett: Dócs Györgyné
2. helyezett: Oláh Zoltán
3. helyezett: Németh István
Különdíjban részesült „A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány. De elismerésben részesültek a Bodrogközi Múzeumporta dolgozói is.
A kulináris élmények mellett a színpadon színes műsorok várták a látogatókat. Az előadások sorát a Cigándi Tündérkert Óvoda óvodásai nyitották meg. Őket követte Újvári Marika magyarnóta énekes műsora, a Cigándi Gyermek Tánccsoport, a Csárdás Citerazenekar és Hagyományőrző Énekkar, a Nagyrozvágyi Népdalkórus, a Dámóci Hagyományőrző Egyesület, a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola növendékei, a Botorka Néptáncegyüttes, a Tiszakarádi Pávakör, a TriAngel Majorette Tánccsoport, a Nefelejcs Kiskórus és a Sarkantyús Néptáncegyüttes.
A színpadi műsorok sorát a nyíregyházi Folk and break formáció fantasztikus előadása zárta.
A kiváló hangulatot csak fokozta a táncpajtában rendezett táncház, melyhez a Zsindely Népzenei Együttes szolgáltatta a talpalávalót. A táncház a nap záróeseménye is volt egyben.
A szervezők és Cigánd Város Önkormányzatának nevében szeretnénk megköszönni minden intézmény dolgozójának, minden önkéntesnek az alázatos és fáradságos munkát, valamint minden fellépő vendégnek a részvételt, hogy műsorukkal emelték a rendezvény színvonalát, mert ezek nélkül nem jöhetett volna létre ez a nap.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!