• Bodrogközi Múzeumporta

  Bodrogközi Múzeumporta

 • Sőregi-ház

  Sőregi-ház

 • Sőregi-ház

  Sőregi-ház

 • Így kell járni...

  Így kell járni...

 • Kántor Mihály, a tanító...

  Kántor Mihály, a tanító...

 • A népművészet virágoskertje...

  A népművészet virágoskertje...

 • A tájház

  A tájház

 • Tanítóház

  Tanítóház

 • Múltkor Háza

  Múltkor Háza

 • Múltkor Háza

  Múltkor Háza

Bemutatkozunk

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tisza jobb partján nyújtózkodó bodrogközi kisvárosunk gazdag néprajzi hagyatékot őrzött meg a múltból.

A Bodrogközi Múzeumporta jelentős területen elhelyezkedő közérdekű muzeális kiállítóhely. A komplexum három állandó, két időszaki kiállítótérrel és múzeumpedagógiai foglalkoztatóval  is büszkélkedhet: a 2013-ban Év Tájháza címet viselő egykori Falumúzeummal, a 2015-ben a Pulszky Társaság által is elismert Sőregi-házzal,  a tavaly  átadott, szakmailag szintén díjazott Múltkor házával ,az éven átadásra került , a Tanítóházban elhelyezett, új, Szösztől a szőttesig  időszaki kiállítótérrel és múzeumpedagógiai foglalkoztatóval.

Néprajzkutatók szenvedélyesen gyűjtöttek e vidéken, valósággal szerelmesei voltak ennek a világtól elzárt bodrogközi tájnak, melynek bemutatását, közösségünk összefogása révén múzeumportánk örömmel vállalta.

A Bodrogköz legnagyobb és legösszetettebb kínálatú múzeumi együttese megismertet az itt élők életét alapjaiban meghatározó tájjal, az évszázadok során kialakult mesterségekkel, hagyományokkal, az utóbbi századok meghatározó személyiségeivel, sorsfordító eseményeivel.

A főépületünk, a tájházzá alakított módosabb gazdacsalád lakta falumúzeumi épület, belső tereiben minden megtalálható, amire a XX. század elején szüksége lehetett a házat lakó Szőke ragadvány nevű Balla családnak.

A falumúzeum 2012-ben kiterjesztette közönségkapcsolati tevékenységét régiója több településére, sőt egy határon átnyúló pályázaton is eredményesen szerepelt, vagyis nemzetközi szintre emelte ismeretátadási programját. Az Önkormányzat és  A „Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány közös munkájának az eredménye, hogy a 2000-ben alapított Cigándi Falumúzeum alapkövein 2015-ben létrejött a Bodrogközi Múzeumporta, amely a térség meghatározó kulturális-közösségi központjává vált.

A fejlesztés egy Határon átívelő, Királyhelmec városával közös Múzeumok párbeszéde pályázat eredményének a gyümölcse. Ebből Táncpajta felújítása, Játszótér, Őrtorony, Piactér, Sőregi-ház felépülte, Gazdasági udvar kialakítása és Tájház belső felújítása valósult meg.

 A Portán komplementer módon jelennek meg az házak berendezései, mind a terek funkcionális használata, mind pedig az oktató-, kutatómúzeum és a turisztikai látnivaló élménye.

Közérdekű muzeális kiállítóhelyünk mindig is szem előtt tartotta más muzeális és oktatási –nevelési intézményekkel, hálózatokkal, szövetségekkel való eredményes együttműködést.

Rendezvényeink igen sokrétűek és havi rendszerességű, gazdag rendezvényi kínálatunkban megtalálható a kisebb  Zöldágjárástól kezdve egészen a nagyobb Bélesfesztiválig, pajtarendezvényekig. Egész éven át biztosítunk kézműves foglalkozásokat farsangi időszaktól kezdve az Adventi ünnepkörrel bezárólag.

Jelenleg igazi oktatóközpontként működik a Múzeumporta, amely az elmúlt években –a tárgyi, szellemi és társadalmi tudásátadás által– a hagyományápolás bodrogközi bázisintézményévé vált. Már nem csak a környékbeli, hanem az ország és határon túli, nevelési-oktatási intézményekkel közös erdei iskolai programok, tábori és osztálykirándulások desztinációja lettünk.

A Bodrogköz kulturális közösségi központjaként, a tudás átadás élő színtereként, számos, széles szolgáltatási kínálattal és páratlan vendégszeretettel várjuk a hozzánk látogató kedves vendégeinket.

 Egyéni és csoportos látogatóink, népi hagyományokra épülő széles programkínálatunkból válogathatnak és állíthatják össze szolgáltási programcsomunk alapján a nekik tetsző tevékenységeket:

 

 •          hagyományos kézműves és házi ipari tevékenységeket próbálhatnak ki,
 •           cigándi néptánc alapmotívumaival ismerkedhetnek,
 •           kézműves foglalkozásokban, népi játékokban, játékudvarban ügyességüket, betyáros erőpróbákon erejüket mérhetik össze.
 •          vendégeink nem csak megismerhetik és kipróbálhatják a HÍR-védjegyes és hagyományos népi ételeink főzésének fogásait, hanem meg is tapasztalják, milyen is az az igazi, felejthetetlen íz világ.
 •          Mozgásos programjainkhoz tartozik a természeti túra a Múzeumportától a Tisza partig kerékpárral, gyalogosan vagy járművekkel, a természet adta fövenyes parton elfogyaszthatják a Múzeumportán megsütött finomságokat, csodálhatják a Tisza gyönyörű flóráját és faunáját.
 •          Lovaglás és íjászat programjainkon a talpas íjászat alapjaival ismerkednek, jármódokat tanulnak.

Kapcsolat

Bodrogközi Múzeumporta
CIGÁND

3973

Cigánd, Fő utca 54.

E-mail:

info@muzeumporta.hu

bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Telefon: +36/20 238 4005; +36/20 519 7200

Web: www.muzeumporta.hu

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumporta

TELEFON: +36202384005

E-MAIL: bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket!

BELÉPŐDÍJAK:

- Felnőtt (teljes árú) - 2000 Ft/fő

- 6 - 26 év közötti diákok (érvényes diákigazolvány felmutatása mellett)

- 62 - 70 év közötti nyugdíjasok (kedvezményes) - 1000 Ft/fő

- Csoportos felnőtt - 15 fő feletti létszámtól - 1800 Ft/fő

- Csoportos 6-26 év közötti diákok

- 62-70 év közötti nyugdíjasok 15 fő feletti létszámtól - 900 Ft/fő

- Nagycsaládos (2 szülő+2 vagy több gyermek) - 4000 Ft

- 6 év alatti és 70 év felett - INGYENES

- Pedagógusok és múzeumi, könyvtári és levéltári dolgozók - INGYENES

- Fogyatékkal élők (személyenként egy kísérővel) - INGYENES 

- SÉTÁLÓJGEY - 700Ft/fő

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LÁTOGATÓKAT, HOGY A MÚZEUMPORTA KIÁLLÍTÁSAINAK MEGTEKINTÉSE A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN TÖRTÉNIK, A JEGYPÉNZTÁRNÁL TÖRTÉNT ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN.