• Bodrogközi Múzeumporta

  Bodrogközi Múzeumporta

 • Sőregi-ház

  Sőregi-ház

 • Sőregi-ház

  Sőregi-ház

 • Így kell járni...

  Így kell járni...

 • Kántor Mihály, a tanító...

  Kántor Mihály, a tanító...

 • A népművészet virágoskertje...

  A népművészet virágoskertje...

 • A tájház

  A tájház

 • Tanítóház

  Tanítóház

 • Múltkor Háza

  Múltkor Háza

 • Múltkor Háza

  Múltkor Háza

Sőregi-ház

A SŐREGI-HÁZ: a 2015-ben átadott új, korhű (XIX. század végi) épületben berendezett kiállítás – a cigándi szőtteseket bemutató néprajzi terem mellett – alapvetően helytörténeti szempontból mutatja be a település múltját, lakóinak életét a XIX. századtól napjainkig. Innovatív kiállítóterei az Y és Z generáció megváltozott igényeinek is képesek megfelelni. Hét teremben, két szinten, összesen 285 m2 kiállítási területén 15 db LED-es multimédia megjelenítő, 1 db 42”-os 3D beépített multimédia megjelenítő, 1 db ferde síkú projektorral vetített kb. 6 m2-es multimédia felület, vezérelt világítási effektek, 8 db beépített, programozott multimédia vezérlőegység és 2 db kiállításba beépített érintőképernyős számítógép alkotja a kiállítás technikai hátterét, melyhez összesen 35 percnyi szerkesztett multimédia műsor, élőszereplős filmfelvételek (pl. Tordy Géza és Kőszegi Ákos), interaktív játékok készültek és teszik felejthetetlenné.

A SŐREGIEK

Sőregi Márton (Sajókápolna 1843 – Cigánd 1915) a település első néptanítója volt: 1868-ban került Cigándra, amikor a régi iskolát a Temető (ma Iskola) utcában felépítették. Kántortanítóként szolgált 1905-ig. Sárospatakon teológiai és tanítói tanulmányokat végzett, de ifjú korától foglalkoztatta őt az orvoslás tudománya is. Természetes gyógymódjaival és a maga készítette szereivel sok emberen segített, az egész Bodrogközben „csodadoktor” hírében állt. Kutató és rendszerező adottságait tovább örökítette fia,

Sőregi János (Kiscigánd 1892 – Debrecen 1982) a jeles muzeológus, külföldön is elismert régész és numizmatikus. Sárospatakon érettségizett (1910), majd – négyéves önkéntes katonai szolgálata után – 1919-ben fejezte be a Jogi  Akadémiát. Szülőfalujában jogászkodott és gazdálkodott, de néprajzi anyagot is gyűjtött és írogatott a Pesti Hírlap számára. 1920-ban ismerkedett meg a Bodrogközben kutató Györffy Istvánnal, Ébner (Gönyey) Sándorral, Lajtha Lászlóval és Ecsedi Istvánnal, Györffy ajánlotta be a néprajz iránt is érdeklődő fiatalembert a debreceni Városi Múzeumba Zoltai Lajos mellé. A Tisza István Tudományegyetemen bölcsészeti tanulmányokat folytatott, 1927-ben szerzett doktori címet egyetemes történelem, régészet és geográfia tárgyköréből. 1924-25-ben a bécsi Collegium Hungaricum ösztöndíjasaként csiszolta régészeti és muzeológiai ismereteit. 1930-ban múzeumőr státust nyert, aztán Ecsedi István halála után, 1936-tól 1950-ig igazgatta a Déri Múzeumot. Neki tulajdonítható a Déri Múzeum iparművészeti és numizmatikai kollekciójának megmentése a második világháború végén, amikor az anyagot nyugatra akarták evakuálni.

Régészként főként a panyolai őskori faépítmény feltárása, valamint több debreceni és Debrecen környéki ásatás kapcsolódik a nevéhez.
Rendkívül jelentős volt a helytörténeti, néprajzi és tudománytörténeti tevékenysége, de nagy számban írt a különböző szaklapokban természettudományi, főként ornitológiai megfigyeléseiről is. 1950-ben politikai okokból nyugdíjazták.
Sokoldalú tájékozódásának emlékét őrzik a jószerével egész életében írt naplói, amelyek feldolgozásával már eddig is jelentősen gyarapodott a múzeumi szakma, de egy részük – hasonlóan Sőregi kiterjedt levelezéséhez – ma is feltáratlan.

A tudós bodrogközi vonatkozású hagyatékát a család a Cigándi Falumúzeumnak ajándékozta.

Kapcsolat

Bodrogközi Múzeumporta
CIGÁND

3973

Cigánd, Fő utca 54.

E-mail:

info@muzeumporta.hu

bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Telefon: +36/20 238 4005; +36/20 519 7200

Web: www.muzeumporta.hu

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumporta

TELEFON: +36202384005

E-MAIL: bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket!

BELÉPŐDÍJAK:

- Felnőtt (teljes árú) - 2000 Ft/fő

- 6 - 26 év közötti diákok (érvényes diákigazolvány felmutatása mellett)

- 62 - 70 év közötti nyugdíjasok (kedvezményes) - 1000 Ft/fő

- Csoportos felnőtt - 15 fő feletti létszámtól - 1800 Ft/fő

- Csoportos 6-26 év közötti diákok

- 62-70 év közötti nyugdíjasok 15 fő feletti létszámtól - 900 Ft/fő

- Nagycsaládos (2 szülő+2 vagy több gyermek) - 4000 Ft

- 6 év alatti és 70 év felett - INGYENES

- Pedagógusok és múzeumi, könyvtári és levéltári dolgozók - INGYENES

- Fogyatékkal élők (személyenként egy kísérővel) - INGYENES 

- SÉTÁLÓJGEY - 700Ft/fő

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LÁTOGATÓKAT, HOGY A MÚZEUMPORTA KIÁLLÍTÁSAINAK MEGTEKINTÉSE A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN TÖRTÉNIK, A JEGYPÉNZTÁRNÁL TÖRTÉNT ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN.