Kapcsolat

Bodrogközi Múzeumporta
CIGÁND

3973

Cigánd, Fő utca 54.

E-mail:

info@muzeumporta.hu

bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Telefon: +36/20 238 4005; +36/20 519 7200

Web: www.muzeumporta.hu

Facebook: https://www.facebook.com/muzeumporta

TELEFON: +36202384005

E-MAIL: bodrogkozimuzeumporta@gmail.com

Szeretettel várjuk Önöket!

BELÉPŐDÍJAK:

- Felnőtt (teljes árú) - 2000 Ft/fő

- 6 - 26 év közötti diákok (érvényes diákigazolvány felmutatása mellett)

- 62 - 70 év közötti nyugdíjasok (kedvezményes) - 1000 Ft/fő

- Csoportos felnőtt - 15 fő feletti létszámtól - 1800 Ft/fő

- Csoportos 6-26 év közötti diákok

- 62-70 év közötti nyugdíjasok 15 fő feletti létszámtól - 900 Ft/fő

- Nagycsaládos (2 szülő+2 vagy több gyermek) - 4000 Ft

- 6 év alatti és 70 év felett - INGYENES

- Pedagógusok és múzeumi, könyvtári és levéltári dolgozók - INGYENES

- Fogyatékkal élők (személyenként egy kísérővel) - INGYENES 

- SÉTÁLÓJGEY - 700Ft/fő

TÁJÉKOZTATJUK A TISZTELT LÁTOGATÓKAT, HOGY A MÚZEUMPORTA KIÁLLÍTÁSAINAK MEGTEKINTÉSE A HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK ALAPJÁN TÖRTÉNIK, A JEGYPÉNZTÁRNÁL TÖRTÉNT ELŐJEGYZÉS ALAPJÁN.

Megnyitotta kapuit a Múlt-kor háza

2021.10.06.

A TOP-1.2.1-16-BO1-2017-00012 számú A Bodrogközi Múzeumporta attrakció bővítése című pályázat második üteménben, a város kulturális életének meghatározó szerepét betöltő intézmény új kiállítótérrel és kiállítással bővült. A projekt összköltsége 138.879.238 Ft.

Városunk első turisztikai célt szolgáló intézménye a Falumúzeum volt, amely az évek során folyamatosan bővült és egyre meghatározóbbá vált a város és a Bodrogköz turisztikai életében. 2015-ben, egy határon átnyúló pályázat részeként megszületett a Bodrogközi Múzeumporta, amit túlzás nélkül nevezhetünk Cigánd hagyományőrző és hagyományt éltető fellegvárának. Az intézmény térségben betöltött egyre nagyobb szerepe, a látogatók számának folyamatos emelkedése indokolttá tette az újabb bővítést, így a város vezetése a kiállítótér fejlesztése mellett döntött. 2018-2019-ben elkészültek a kiállító tér tervei, amely után elindulhatott a beruházás.

 

Az új kiállítás, a Múlt-kor háza, az 1945-68 közötti időszakot foglalja magába, amely a második világháború végétől követi végig azt az időszakot, ahogyan az országos történelem hatásai formálták a magyarországi Bodrogköz és benne Cigánd népének állapotát, kulturális arculatát. A kiállítás nem nélkülözi a korszakokra jellemző tárgyakat és a mai, modern szemléltető high-tech eszközöket sem.

 

Az új épületet 2021. június 18-án adták át ünnepélyesen a látogatóknak. Az ünnepi alkalmon a város vezetésén kívül számos prominens vendég is tiszteletét tette. Jelenlétük bizonyítja, mekkora jelentősége van ennek a kiállításnak nemcsak Cigándon, hanem az egész országban.

 

A megjelent vendégeket Szabóné Horváth Eszter, a Bodrogközi Múzeumporta vezetője köszöntötte. Röviden összefoglalta az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat és köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával hozzájárult ennek a fantasztikus kiállításnak a létrejöttéhez.

 

Ünnepi köszöntőt mondott Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnökasszonya, dr. Hörcsik Richárd, Abaúj-Zemplén országgyűlési képviselője, valamint Mátyás Edina a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának igazgatóasszonya.

 

Az átadó ceremónián közreműködött a Sarkantyús Néptáncegyüttes, a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Némethy Viktória vezetésével, Tódi István és Szabó Lea.

 

A történelmi egyházak képviseletében áldást mondott Kristóf István református lelkész.

 

Az ünnepélyes szalagátvágást követően a jelenlévők megtekinthették az újonnan nyílt kiállítást.

 

Az ünnepi ebéd előtt polgármester úr és Csáki Balázsné, a Bodrogközi Múzeumporta nagykövete emlékezett meg a napokban, 77 éves korában elhunyt Patkó Csabáról, aki hosszú évtizedeken keresztül volt Cigánd kulturális életének emblematikus alakja. Emléke szívünkben örökké él.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!